Młot na bzdury o żywieniu

Niedawno ukazała się lekka i przyjemna książka o mitach w żywieniu Angry Chef: Bad Science and the Truth about Healthy Eating. W elegancki sposób rozprawia się z pseudonauką, która radośnie gości w działach naukowych popularnych dzienników. Wywleka bujdy o przeciwutleniaczach i detoksach chroniących przed rakiem, które raz po raz wyskakują nawet w przyzwoitych gazetach. Piętnuje chroniczną tęsknotę za dawnym „naturalnym” i „czystym” żywieniem naszych niedożywionych, gnębionych pasożytami i biegunką przodków żyjących do sędziwego wieku, który był poniżej połowy dzisiejszego przeciętnego życia w krajach rozwiniętych. Podkreśla niebagatelną rolę jedzenia jako źródła przyjemności w życiu i bezsens wyrzekania się tejże 🙂

Autor uważa, że wszelkie moralizowanie i etyczna ocena zagadnień związanych z dietą są nadużyciem i prowadzą do wypaczeń, w prostej drodze prowadząc do bzdur nutrycjonistów. W kontekście nabijania ludzi (szczególnie chorych i szukających każdej szansy na wyzdrowienie) w butelkę i wielkiego biznesu „zdrowego żywienia” trudno się nie zgodzić. Będąc po lekturze „GłoduMartína Caparrósa jakoś nie umiem oderwać jedzenia od etyki…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: