Nisza ekologiczna kształtuje symbiozy

Bardzo ładny model symbiozy występującej w naturze udało się odtworzyć i poddać analizom w laboratorium. Muszki owocowe korzystają z fermentowanych przez drożdże owoców, i tworzy relację z wybranymi szczepami drożdży. Drożdże korzystają z muszek jako wektora do zdobywania nowych siedlisk. Muszki korzystające z najlepszych drożdży mają przewagę reprodukcyjną. Modyfikacje niszy ekologicznej drożdży wpływają na zmiany całego układu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: