Ewolucja termostabilności białek przebiega krętą drogą

Analiza rybonukleazy H1 z E. coli i Thermus thermophilus oraz syntetycznych rekonstrukcji form pośrednich wykazała, że dostosowywanie do temperatury (i rozwój termostabilności) przebiegały z eksploracją przestrzeni sekwencyjnej. Mimo silnie działającej selekcji ewolucja na poziomie biofizyki wydaje się przebiegać z większą dowolnością umożliwiając powstawanie nowości.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: