Strukturalne cechy białek wiążących lód

Jedną ze strategii przetrwania na biegunach jest wiązanie cząsteczek lodu białkami (ice-binding proteins). Dokowania lodu w białko wykazały, że prokaryotyczne białka wiążą lód lepiej niz eukaryotyczne (mają więcej nici, oraz bardziej hydrofobowe wnętrze). Białka te znajdują się pod dużą presją selekcyjna, bo  (uwaga!) wpływają na przetrwanie 🙂 (link)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: